Vad är det för likhet mellan orden handtag, element, lampknapp, spik och kontakt?
Jo, allihop avslöjar din hantverkaramatörism. Nej, ska du bli tagen på allvar på K-Rauta ska du istället snacka om trycke, radiator, brytare, dyckert och uttag.
Vad finns det fler för proffsmarkörord i hemmafixargenren?
12 kommentarer:
En grej jag reagerar på direkt - Spik är inte lika med dyckert!
Dyckert är en av många sorters spik. Vi har trådspik, dyckert, kamspik, klippspik. Det finns olika ytbehandlingar, massor av varianter på skallen, räfflor och spets.
typ.
Frågan är intressant för oss som jobbar med bygg och ibland råkar ut för privatkunder (manliga delen) och deras uppfattning att de kan så mycket själva.
Det tangerar lite min undersökning just nu om hur mycket det kan kosta att byta från golvstående till vägghängd Wc. Vi är inte överrens om det på Sync Blog ännu :)
Jag gissar att konsumenten har ca 300% annorlunda uppfattning jämfört med mig.
Sync: Jag väntade nästan på den kommentarer. Jag vet att inte alla spikar heter dyckert, men en dyckert ser för mig ut som en spik och säger man att man vill ha sådana där spikar och pekar kan man ge sig fan på att någon säger "Jaså, du menar dyckert". Ungefär så.
Jag ska erkänna att jag har svårt att skilja på plankor och brädor. Samma sak gäller för lister och socklar.
Vattenkran vs. blandare och dörr vs. dörrblad, är ett par jag kommer på.
Skrymta och Anders: Mycket bra exempel! Hur är det förresten med dörrkarm och foder? Är det samma sak?
På Facebook kom följande förslag:
Stuprör och hängrännor.
Cm istället för tum.
"Stor tång" och polygrip.
Och så Falu Rödfärg, men jag fattade aldrig varför.
Såvitt jag vet har man övergett tum till förmån för millimeter numera. Så frågar man efter "entumtre" i brädgården är man avslöjad direkt.
Vask (diskho) och utslagsvask (typ liten diskho?), armatur (lampa någonting).
Annars tänker jag på det närbesläktade handyman lingua - typ att något "bygger" (sticker ut, eller liksom bli tjockare) och att saker och ting skall gå i liv och i våg.
Anders: Där har det gått varvet runt, alltså.
Susanne: Armatur, perfekt! Och så kom jag på beslag istället för fönsterhandtag.
Ytterligare ett snäpp upp i kreddhierarkin är hantverkarslang. (Slang avseende ord.) T ex har jag lärt mig att radiator heter kort och gott raddis bland de riktigt insatta.
Jag slår vad om att vissa byggvaruförsäljare inte vet skillnad på versaler o gemena, tänk på det om de försöker slå ner dig i kängskaften med sina fackuttryck. All personal jag stött på på K-rauta har dock varit både hjälpsam o jättetrevlig, trots att jag är hantverksamatör upphöjd med tio-potens.
Fodret ska väl dölja en del av karmen om jag inte förstått saken helt fel? Dessutom har jag blivit itutad att det inte ens heter polygrip utan glidledstång fast där råder oenighet bland de insatta.
Glidledstång är ett roligt ord. Alltför lätt att läsa som glid-ledstång istället för glidleds-tång :)
Jag vill å det bestämdaste hävda att polygripen är en underkategori av glidledstängerna, som det finns fler varianter av. Så säger man polygrip är man glasklar och specifik :)
När jag lämnar Stockholm och besöker släkten i Norrland brukar min systers man alltid fråga:
-Vet du varför Stockholmare kallas polygriper?
- Ja, jo du bruk...
-De är glappkäftade och opålitliga, hahaha!!
Skicka en kommentar