Här kan du läsa om hur Deep Ed resonerar kring VR:s horartikel.
Och Mymlan ger mig cred för att vara först på bollen.
Men rätt ska vara rätt. Det var faktiskt Johan (min man) som var allra först. Han kom utrusande från muggen med vår 15-åriga dotters VR i högsta hugg och var UPPRÖRD.
Det var där det hela började. På vår mugg.
Andra bloggar om: VeckoRevyn, Ebba von Sydow, Hannah Arnhög, prostitution, prostituerade, Den lyckligt horan, Louise Bratt,
16 kommentarer:
Själv är jag lätt allergisk mot uttrycket "den lyckliga horan" eftersom det är en ironiserande omskrivning av den ständiga stigmatisering som sker mot de vuxna kvinnor som medvetet väljer att sälja sex.
Debatten handlar ju inte alls om vad vuxna kvinnor väljer eller inte väljer och om det är dåligt eller inte.
Det handlar om vad/hur en tidning förmedlar till minderåriga tjejer.
Debatten i P1 visar med all tydlighet hur media försöker liksom politiker och andra maktahavare slå vakt om koncens i denna frågan. Det blir farligt när vi horor berättar saninningen och den inte pssar in på den fördomsfulla bilden så många har.
Isabella - det finns aldrig bara en sanning.
Det är rätt mymlan men... andra reportage om hur andra människor upplever sina arbeten utsätts inte för detta ständiga ifrågasättande. Om du är obducent och säger att du gillar ditt jobb o tycker det är intressant så säger man inte i radion dagen efter att han bara säger så för att han egentligen är ett offer och inte vill tala om hur hemskt det egentligen är att jobba med lik! Och om du absolut inte står ut med lukten av lik sp kan jag lova dig att ett jobb som obducent hade traumatiserat dig...
Isabella - jag upprepar - den här diskussionen handlar ju inte om huruvida hora är ful eller inte. Jag hänvisar till mitt svar till dig hos deep...
Jag vet inte hur många gånger jag upprepat det nu, men det handlar fortfarande om vad VR berättar för min dotter och kanske framförallt HUR de gör de.
Isabella, har du läst artikeln?
Jag tror att det bästa sättet att inte få alltför unga kvinnor att börja sälja sex det är att berätta precis hur jobbet är och vara mycket tydlig med att jobbet i sig kräver att man är helt klar över sin egen sexualitet, att man kan säga nej, sätta gränser och att man måste ha en hel del livserafrenhet för att kunna göra korrekta bedömningar av potentiella kunder osv.
Veronika berättar ju i artikeln att det inte är ett jobb som är lämpligt för alla.
Jag har diskuterat mkt med prostitutionsgruppen i Malmö om hur man ska kunna informera tonårstjejer på bästa sätt att inte börja sälja sex innan de är tillräckligt vuxna, erfarna och har den mognad som jobbet kräver.
Men Isabella - då är vi ju överens, så jag förstår inte varför du försöker vända det till att jag och Ulrika är emot prostitution som företeelse, eller horor som personer?
Ledsen om jag missförstått er.
Jag menar att om man inte förfäras över reportage om andra jobb som inte är lämpliga för tonåringar så bör man inte förfäras av reportage om oss även om de står i tjejtidningar.
Och om man förfäras av reportage om sexarbete så bör man förfäras av artiklar om sex i allmänhet i den typen av tidningar. Det är min poäng i det hela.
Att det finns mycket att förfäras över i tjejtidningar är ställt bortom allt tvivel. Men det är svårt att ta upp samtliga på en gång.
Jag tycker att Isabella snubbar på sina egna argument. Och att hon jämför äpplen med päron. Det är väl i alla fall skillnad på att arbeta som prostituerad som ung och att ha "ett annat olämpligt jobb för ungdomar". Att lägga energi på att komma någon vart med den jämförelsen känns ganska onödigt.
jag tycker att Isabellas jämförelse är solid. För i grunden handlar det om vilken syn man har på a) sex b) marknadsliberalism c) människans egna val och ansvaret för desamma.
Jag lutar mer åt Blogges argument: varför skulle VR ha ansvar för att uppfostra? De har valt en målgrupp som är vuxen 18+. Att yngre tjejer läser tidningen blir då en fråga för deras föräldrar - inte för Veckorevyn. Att VR sedan marknadsför tidningen till yngre är det problem som ska tas upp: att Bonniersfärens flaggskepp inom magz helt enkelt talar med kluven tunga. Och då de gör det bör de gå under samma regleringar som andra tidningar som väljer en målgrupp som fortfarande är omyndig.
Vidare missar alla det lilla faktum att Sydsvenskan hade en artikel om Martin som prostituerade sig. Den tidningen kommer på morgonen, läses av barn bra yngre än de som läser VR. Ingen blev upprörd.
Feminismen har valt att bekämpa horor eftersom de då vet att patriarkatet kommer att vara snällare mot feminismen då horan av patriarkatet inte har något värde.
Men Deep ed, då har du svängt en hel del i din argumentation om VR och deras målgrupp. (Vilket du själv i viss mån bevisar i den del av din kommentar som handlar om Bonniers.)
Och du kan väl inte på allvar påstå att Sydsvenskan har en mer ungdomlig läsarkrets än VR?
Sista stycket tycker jag bara är tröttsamt. "Stigmatisering av ordet feminism" kanske borde vara nästa debattämne.
Sydsvenskan har en än bredare målgrupp än VR. Följaktligen kan man tänka sig att den läses av såväl tonåringar som av barn.
Jag stigmatiserar knallpulverfeminister. Inga andra.
Vad gäller min "svängning" så missar du det faktum att jag utgår från två saker - dels det faktum att VR väljer att säga att sin målgrupp är 18+ respektive de siffror som visar att det egentligen inte är så. De olika utgångspunkterna får faktiskt olika outcome i diskursen: ska en tidning som anser sig ha en vuxen målgrupp avkrävas ansvar för fostran av personer som inte finns i den målgruppen? Som strateg och medieplanerare blir jag däremot förbannad på VR att de faktiskt försöker att lura såväl annonsörer som staten när det gäller reell målgrupp.
Skicka en kommentar